Pracownia kulinarna

Pracownia kulinarna

Uczestnicy PŚDS dzięki zajęciom kulinarnym mają możliwość kształtowania już nabytych umiejętności oraz rozwijania nowych poprzez wykonywanie podstawowych czynności życia codziennego. Treningi uczą samodzielności i zaradności, podkreślają istotę dbania o higienę osobistą w czasie przygotowywania posiłków.
Odbywa się to poprzez aktywne uczestnictwo w :
Zapoznawaniu z zasadami, instrukcjami, przepisami bezpieczeństwa
Wspólne przygotowywanie prostych kanapek jak i złożonych zup czy dań
Przygotowanie składników do obróbki wstępnej oraz termicznej
Planowanie budżetu na zakupy niezbędne do przygotowania posiłku
Skuteczne korzystanie z książki kucharskiej
Naukę savoir-vivre
Estetyczne nakrywanie do stołu
Przygotowywanie uroczystości zgodnie z kalendarzem ośrodka
Pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek
Omawianie tradycji związanych z poszczególnymi świętami
Naukę zdrowego odżywiania, zasad zróżnicowanej diety
Przewiń do góry
Skip to content